Tuesday, 29 April 2014

Program Vaksinasi HPV

Assalamualaikum..:-)))))


Haii..
Setelah lama menyepi,saya kembali lagi.xD

Okay,Korang dah ambik suntikan HPV?Mesti sudah kan.

HPV atau dikenali sebagai Human Papillomavirus (mesti kene italic kan,kan nama sejenis virus ni.Memang budak Biologi sangat I ni kan).
Virus jenis ni memang senang attack human tapi perempuan je la.So,kalau nak ambil suntikan HPV ni,korang disarankan untuk mengambilnya di hospital government sebab sekarang ni suntikan percuma untuk mereka yang lahir pada tahun 1994-1995.So,siapa-2 yg belum tu sila la beratur di hospital yg berdekatan.
Memandangkan saya ni belajar kat "pulau"(LABUAN) so saya hanya mampir ke KLINIK NUR SEJAHTERA.Adik kakak yg berada di Labuan boleh pergilah atau pun hubungi 087418719 untuk pertanyaan lanjut.

Saya dah kena inject dua kali.First injection memang nangis tak berlagu le I sebab jarum tu panjang macam jari I yg comel ni kot.Memandangkan saya ni budak Biologi so saya kena lah maintain senyum depan kak nurse yg cantik tu kan walaupun jarum tu memang dah sentuh tulang I.Hahaha.Kalau pertama kali memang akan sakit sehingga tidur pun tidak lena dek kerana terlalu aktif berguling di atas katil.Ada lagi effect yang agak teruk iaitu demam.

Selalunya ketiga-tiga dos untuk suntikan ni telah ditetapkan,so korang cuma perlu ingat tarikh appoinment je.:D.Selalunya jarak untuk dos ke-2 dan ke-3 ialah sebulan manakala 5 bulan untuk dos yg terakhir.Dos terakhir saya adalah pada bulan SEPTEMBER 2014.Lepas tu tak payah lah nak jumpa nurse tu lagi.(evil laugh)

Bila korang ambik suntikan ni,korang akan dapat sekeping kad dan botol yg cantik dan semestinya kaler pink.
Memang gegirl sangat kaler kad dan botol tu.

So,korang kena ambik suntikan ni sebanyak 3 kali untuk mengelakkan kanser servik.Kepada golongan yg sudah berkahwin korang tak digalakkan untuk ambik suntikan ni sebab vaksin ni memang dah tak memberi kesan kepada korang.Korang disarankan untuk melakukan pap smear.Kalau nak tau lebih lanjut tentang pap smear,korang boleh Google je.

So,saya harap perkongsian ni dapat memberi info yg berguna.

Thanks for reading.!xD.

2 comments:

Anonymous said...

btw,,nama saintifik tue,kene underline kalau tulis tangan and kene italic kalau type..

Nad - The Unwrapped said...

woahhh you guys got that HPV programme too huh. and sadly, I have to take the 3rd dose somewhere around here (and maybe have to pay for it) because I'm no longer at S'wak.

did i miss out on something regarding your blog's new address? maybe we can talk sometime about it. hehe

and, do update frequently. maybe you can write about your new books (novel).